הרפואה הסינית עשירה, מורכבת ומתעלה על תחומי הרפואה המשלימה במגוון יעיל של שיטות אבחון חכמות. על-פי הרפואה הסינית מחלה נובעת ומתפתחת באופן אינדיבידואלי אצל כל אדם ומטופל, ובאה לידי ביטוי בסינדרומים ותסמינים שונים. שיטות האבחון הסיניות מנחות את המטפל לאבחנה מבדלת המותאמת למצבו של המטופל. בהתאם, יבחר בכל טיפול מבין עושר שיטות הטיפול במטרה לאפשר תהליך ריפוי עמוק שיוביל את המטופל לחיים בריאים ומאוזנים.

על-מנת להתאים למטופל טיפול הולם ויעיל שואפת הרפואה הסינית להבין ולהגדיר את הסיבות להתפתחות מצב חולי ודיסהרמוניה אצל האדם, במטרה לטפל במחלה מהשורש ולהוביל לבריאות.

במאמר זה אפרוש בפניכם מגוון שיטות אבחון ברפואה הסינית בהן מסתייע המטפל להבנת התפתחות מצב החולי של המטופל. שקלול מכלול הנתונים יוביל לאבחנה מבדלת ולבחירה בטיפול הנכון.

אבחנה מבדלת (differential diagnosis)

אדם הפונה לרופא מערבי (MD) יבחר בו מראש לפי מומחיות בטיפול באיבר פגוע או מערכת בגוף שנפגעה. לדוגמא: אדם הסובל מבעיות ראיה יפנה לרופא עיניים שיתמקד אך ורק בתשאול ובדיקת עיניו של המטופל, ולא יתייחס למכלול התסמינים של אותו מטופל, כגון: כאבי צוואר, סוכרת ובעיות שמיעה. אם המטופל יתלונן בפני רופא העיניים על כאבי צוואר יפנה אותו הנ"ל לאורתופד, וכיו"ב.

רופא מומחה יקבע טיפול על-פי פרוטוקול רפואי, שם מחלה וחומרתה, ללא שימת דגש על הסיבות למחלה ולחוסר ההרמוניה בחיי המטופל, כמעט ללא התייחסות לשורש המחלה המשתנה מאדם לאדם. הרפואה המערבית שואפת לטפל בסימפטום, ופחות בסיבות להיווצרותו ובדרכים למניעת הישנותו.

שיטות אבחון ברפואה הסינית

אינטק – תשאול ראשוני

פגישת היכרות ראשונית נקראת "אינטק" או "תשאול". פגישה זו חשובה מאין כמוה! במהלך הפגישה המטפל שואל שאלות רבות ומקיפות על מערכות הגוף, אורח חייו של המטופל, ציפיותיו, רקע משפחתי ושאלות 'סיניות' כגון: טעם אהוב, עונה מועדפת, כאב מוקל בחום ובמגע, צמיגות ליחה, ועוד. בנוסף, יבחן המטפל ממצאים רפואיים שהביא איתו המטופל, כגון: בדיקות דם, צילומים וניירת רפואית.

תשאול ראשוני אצל מטפל ברפואה סינית איננו קצר ובמקרים מורכבים במיוחד הפגישה עשויה להימשך כשעתיים, להבדיל מתשאול אצל רופא בקופ"ח הנמשך בממוצע דקות טרם קביעת אבחנה ומרשם.

תשאול על-פי עקרונות הרפואה הסינית חשוב מאוד וקריטי ללמידת המטופל ולהצלחת הטיפול. בתחילת כל טיפול ראוי שמטפל יתשאל לפי הצורך את המטופל על-מנת להתייחס למצבו העכשווי, לבדוק האם חל שינוי במצב הפיזי והרגשי של המטופל ולבחור בהתאם כיוון טיפול.

אבחנת דופק

זו אבחנה מרתקת ומסובכת המתבצעת תוך מישוש ו'הקשבה' לדופק המטופל. אבחנה זו דורשת מיומנות וניסיון עשיר עם מטופלים ומצבי מחלה מגוונים, וידע רב בתורה הסינית לאבחון דפקים.

האבחון מתבצע לרוב כאשר מטופל שוכב על מיטת טיפולים או במנח ישיבה נינוחה. במהלך האבחון מניח המטפל את שלוש אצבעות ידיו (אצבע, אמה וקמיצה) על שלוש נקודות לאורך מרידיאן הריאות: LU9, LU8, LU7 תוך כדי הפעלת לחץ בעצימות משתנה בכל אחת מהפוזיציות במטרה לאבחן עודף / חסר; חום / קור; יובש / לחות; פנימי / חיצוני; חוסר או עודף של יין או יאנג, ומצבי מחלה מורכבים.

עם החדרת המחטים או שימוש במוקסה כדאי לבדוק את הדפקים בשתי הידיים המספרים לנו את כיוון הטיפול והריפוי ומכוונים אותנו להשלמת הטיפול.

אבחנת לשון

בדיקת לשונו של המטופל מהווה חלק אינטגרלי מתשאול ובדיקה בתחילת כל טיפול. הלשון שלנו איננה משתנה מהר כפי שמשתנה הדופק ומהווה אינדיקציה למצב האיברים הקלאסיים ברפואה הסינית, ביניהם: כליות, כבד, טחול, קיבה, ריאות ולב.

בבואנו לטיפול ברפואה סיני אנו מתבקשים להוציא לשון בחופשיות החוצה לשם צפייה בה. חונכנו שלא נימוסי להוציא לשון ואני מניחה שזו סיבה עיקרית לעובדה שאיננו מודעים להבדלים הרבים בין לשונות בני האדם, ואף איננו מודעים לצורה, צבע, תנועתיות וחיפוי הלשון שלנו – נתונים חשובים באבחון סיני.

לשון מספרת לנו האם יש יובש, לחות/ליחה, סטגנציה של דם, מצב כרוני, קור, מעורבות של רוח חמה או קרה, אלרגיות ועוד. אבחנת הלשון מחזקת ותומכת באבחנת הדופק. ממצאים רפואיים ואבחנה מבדלת מערבית

הגישה המודרנית בעולם המערבי וברחבי סין היא רפואה סינית אינטגרטיבית המשלבת בינה לבין הרפואה המערבית במטרה להביא מזור ומענה אולטימטיבי למגוון מחלות ובעיות רפואיות.

בדורנו הטכנולוגיה הולכת ומתפתחת בצעדי ענק וחדשות לבקרים אנו נחשפים לציוד ומכשור רפואי מתוחכם ומתקדם. אני רואה ברכה בשימוש כשצריך בכלים נהדרים של אבחון פיזי במטרה לאבחן מצב רפואי, לבדוק חיוניות במעורבות ניתוחית, לאבחן מחלות קשות או לשלול אותן, לבדוק את מצב השלד כמו במקרים חריפים של כאבי גב וצוואר. לא אחת אני שולחת מטופלים לבצע בדיקות דם ובדיקות רפואיות או להיבדק על-ידי רופא מומחה – הכול לפי הצורך והסינדרום של המטופל בבואו אליי.

אבחנת גוף

להשלמת האבחון על-פי הרפואה הסינית נדרש מטפל להתבונן ולהקשיב למטופל שבחיצוניותו מספר רבות על תנועה, יציבה, רגשות, מצב רוח, גוון עור, רעד, ביטחון עצמי ועוד.

מידע חשוב נוסף נקבל באמצעות התבוננות בגוף המטופל, מישוש ומגע עדין שלו במטרה לאתר חוסר, עודף, דלקת, כאב, קור, חום, חיוניות כללית וזרימת צ'י. ניתן לגעת ואף ללחוץ עם נשימות המטופל לאורך מרידיאנים, באזורי כאב ובבטן המהווה מפת איברים.