הרפואה הסינית, או כפי שהתפרסמה בעולם המערבי – TCM, מוכרת בעיקר כדרך ריפוי בשיטת האקופונקטורה – הדיקור הסיני, אך היא נרחבת ומורכבת מתחומי טיפול חשובים ומגוונים. לפני שארחיב על מהות הדיקור הסיני, יעילותו ומטרותיו, אקדים לומר כמה מילות רקע על הרפואה הסינית המסורתית לה אני רוחשת כבוד והערכה ההולכים ומעמיקים עם כל מטופל ומטופלת.

הרפואה הסינית המסורתית (Traditional Chinese Medicine, ובקיצור: TCM), הינה רפואה בת אלפי שנים שהתפתחה ונבנתה על עמודי הפילוסופיה הסינית המופלאה והעשירה. הרפואה הסינית מכוונת לחיים הרמוניים בין האדם לסביבה הטבעית המשתנה תדיר ולחוקי הטבע, יחסים הרמוניים ודינמיים בין ניגודים: אור – חושך, יום – לילה, מחזוריות עונות השנה, עודף – חסר, ועוד. חכמי סין הקדמונים קראו לעקרון התנהלות העולם: "דאו" (או טאו), ובתרגום חופשי: "הדרך". חכמי סין תיעדו בכתביהם את ההגות הסינית והרפואה היישומית הנגזרת ממנה.

"ספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב" – ספר רפואה חשוב וקדום מתחילת המאה השלישית לפנה"ס. זהו  ספר שאלות ותשובות בין הקיסר הצהוב האגדי הקדום ובין רופא החצר שלו אשר בתשובותיו מתאר מחלות, מה הגורמים למחלות הללו, כיצד ראוי לטפל בהן והמלצות לדרך חיים במטרה לשמר בריאות והרמוניה בין האדם לטבע הסובב אותו. גם בדורנו משמש ספר זה מטפלים ברפואה סינית על ענפיה השונים. ספר נפלא זה יחד עם ספרי רפואה עתיקים נוספים מהווים יסודות לרפואה הסינית המסורתית ולמעשה הם מהווים יישום הלכה למעשה של פילוסופיה והגות סינית על גוף האדם ואורחות חייו.

לספר הרפואה הפנימית של הקיסר הצהוב שני חלקים. שם החלק הראשון: "השאלות הפשוטות" והוא כולל דיונים בשאלות מהותיות בנוגע לשמירה על בריאות האדם ואיכות חייו, אבחון מחלות, תזונה סינית, דיקור סיני ועוד שיטות טיפול. שם החלק השני: "הציר השמימי" והוא כולל דיונים והדרכה מפורטת על מיומנות הדיקור.

לפני כ- 2,500 שנה כתב החכם המיתולוגי לאו דזה את ספר הפילוסופיה הסינית החשוב מכולם: "ספר הדרך והסגולה – דאו דה ג'ינג". על פי עקרונותיו הושתתה ספרות רפואית ענפה.

שיטות טיפול ברפואה הסינית המסורתית

  1. דיקור סיני – על סוגיו השונים
  2. מוקסיבציה – חימום נקודות ואזורים בגוף באמצעות צמח המוקסה
  3. צמחי מרפא סיניים
  4. תזונה סינית
  5. טווינא – פיזיותרפיה סינית עתיקה בת אלפי שנים, אם הפיזיותרפיה המודרנית וטכניקות המגע
  6. גוואשה – עיסוי סיני עתיק שיעיל במיוחד לבעיות כאב וחום.

פעילות גופנית המעודדת ריפוי ואיזון פנימי: על-פי הרפואה הסינית המסורתית חשוב מאוד שהמטפל והרופא יפתחו, יחזקו ויניעו את אנרגיית החיים – הצ'י שלהם במטרה לייצר ולשמר בריאות מיטבית בגופנו, נפשנו ורוחנו. הרמוניה שכזו תהדוף מצבי מחלה, תוביל לאריכות ימים, תשמר ערכי אדם וחברה ותעודד כבוד בין בני האדם ובינם לבין הטבע כולו. במהלך אלפי שנים ומדור לדור פותחו טכניקות נהדרות המתורגלות בסין ובמערב גם בתקופתנו כחלק משגרת היומיום בטבע, בבית ובאולמות אימון, אם באופן פרטני ואם כחלק מקבוצה. יש שיטענו שטכניקות אלה הנובעות מפילוסופיה סינית עתיקת יומין הן חלק בלתי נפרד מהרפואה הסינית המסורתית: טאי צ'י, צ'י קונג, קונג פו

כיצד מתאים המטפל טיפול למטופל?

שלב מקדים לטיפול וקריטי להצלחתו הוא פגישת היכרות ותשאול מפורט למטופל (פגישת אינטק), הכוללת התבוננות, אבחון על פי לשון ודפקים, עיון יסודי בממצאים רפואיים והקשבה לתלונות המטופל. מטפל מיומן ברפואה סינית שואף למצוא ולזהות את המקור או הסיבות להפרת האיזון האנרגטי של המטופל, במטרה לתקן הטעון תיקון ולהשיב הרמוניה ואיזון בגוף, נפש, רוח ומחשבה של המטופל.

מרבית המטופלים מגיעים עם תלונה עיקרית או שתיים. במהלך התשאול נפרש סינדרום רפואי שכולל את הרקע הרפואי שלו והתייחסות ליתר איבריו, פעילותו, רמת האנרגיה וכל מימד רלבנטי של בריאות המטופל.