מוקסהמוקסיבציה היא אחת משיטות הטיפול ברפואה הסינית המסורתית, נפוצה מאוד בסין וביפן, וגם במערב. טיפול מוקסה, על צורותיו השונות, יכול לעמוד בפני עצמו או להשתלב היטב בעיקר עם דיקור סיני, וכן כהשלמה לטיפול טווינא או שיאצו.

מוקסה הינה תוצר של הצמח לענה מצויה, שם בוטני: Arthemisia Vulgaris. עלי הלענה מיובשים בשיטה מיוחדת בסין ומכינים ממנו תצורות וצברים שונים. צבר מוקסה בתפזורת ניתן להבעיר על נקודות דיקור או על מחטים או על אזורים בגוף במטרה לחמם ולהניע את הצ'י, לרפא, לחזק ולהזין את הגוף. צמח המוקסה יאנגי באיכותו ולכן מחמם ומניע צ'י.

הבערת צבע הלענה ושריפתו מייצרת חום נעים ומרגיע. אפשר להבעיר את המוקסה על צורותיה המגוונות במרחק סנטימטרים ספורים מהגוף, או ישירות על הגוף או מעל חוצץ או באמצעות מעביר חום.

משמעות השם "מוקסיבציה"

זהו שילוב של שתי מילים: מוקסי-בציה.

מוקסה – Moxa ואופן השימוש – Combustion שמשמעו בעירה, וביחד: Moxibation.

מעט היסטוריה

מוקסיבציה הינה שיטת טיפול עתיקת יומין. בכתבי יד עתיקים וסימניות סיניות מצאו כי מוקסיבציה מאוד פופולרית ברחבי סין כ- 3,000 שנה ואף יותר. יתכן שהקדימה בפשטות הכנתה את הדיקור הסיני / האקופונקטורה אשר נדרשה לפיתוח טכנולוגי לייצור המחטים הסיניות. עם התפתחות המסחר והקשרים הבינלאומיים בסין התפשטה תורת הרפואה הסינית המסורתית ועמה המוקסה לטיבט, יפן, וייטנאם, קוריאה ובמאה ה- 20 אף למערב. בקלאסיקה הסינית "הציר השמימי" (770-220 לפנה"ס) בפרק 73 כתוב "מחלה שאי אפשר לרפא בדיקור אפשר לרפא עם מוקסה"

למה מוקסה??

קופסאות מוקסהאכן, שאלה מצוינת! טיפולי מוקסיבציה הופכים פחות ופחות פופולריים למטפלים מערביים רבים. הריח החזק של בעירת המוקסה והעשן הרב שמיתמר במהלך הטיפול מרתיעים מטפלים רבים מלטפל במטופליהם במוקסה, גם כשצריך, וחבל!

הסימנייה הסינית לאקופונקטורה zhenjiu  针灸  מורכבת משתי סימניות. פירוש הסימנית jiu הוא מוקסיבציה, וזאת משום שע"פ הרפואה הסינית המסורתית מוקסה ואקופונקטורה שזורים יחדיו למען החלמת מטופל ושמירת בריאותו.

כאמור, הקדימה המוקסה את הדיקור הסיני ועדיין מקובלת מאוד בסין וביפן לרבות בבתי החולים ובמקביל לרפואה המערבית. אך מטפלים 'מערביים' רבים מדיי נמנעים ממוקסיבציה הדורשת מיומנות, מומחיות ומשנה זהירות על-מנת למנוע כוויה ואף צלקת למטופל. בנוסף, ישנו שיקול כלכלי: טיפול במוקסה או כזה המשולב עם אקופונקטורה אורך זמן רב יותר…

המלצה חמה למטפלים:

אם התנאים בקליניקה שלכם ומצב בריאותכם אינם מתאימים לטיפולי מוקסה אינטנסיביים, כדאי ללמד מטופל שיש לו תנאים מתאימים (חצר או מרפסת או נגישות לטבע) כיצד לטפל בעצמו במוקסה סטיק ע"י חימום נקודות דיקור נבחרות בגפיים. ניתן להדגים קצרות ולסמן אותן. חשוב להדריך לזהירות במהלך השימוש. בכל מקרה, אם למטופל שלכם טיפול מוקסה נחוץ, אל תוותרו עליו.

מחקרים על יעילות המוקסה

אחד השימושים הפופולריים בסין וביפן למוקסיבציה הוא הפיכת עובר בנשים שלאחר השבוע ה- 28 להריונן נמצא שעובריהן במנח הפוך. משלהי המאה ה- 20 (1996 ואילך) נערכו כמה מחקרים בנושא היפוך ספונטני של עובר בעקבות טיפולים יומיומיים במוקסה והתוצאות היו מרשימות: 92.48%. כיום, נערכים מחקרים רבים ברחבי ארה"ב במטרה לאשש את יעילות המוקסיבציה במצבי מחלה שונים.

מוקסה סטיקמגוון צורות לשימושים שונים

מוקסה סטיק

סיגר עבה מנייר אורז שבתוכו דחוסה תערובת עלי לענה טחונים יחד עם סיבים של כותנה, באמצעותו ניתן לטפל באזור מוגדר או בנקודה.

מוקסה ישירה

שיטת טיפול בה מטפל מיומן היטב משתמש במוקסה בתפזורת ומייצר ממנה צברים מגוונים, כגון: קונוסים צרים וקצרים, חרוט וכו', אותם הוא מניח על המטופל ומבעיר אותם עד לכיבוי ספונטני על גוף המטופל. מקובל לשים משטח חציצה כמו פרוסת ג'ינג'ר, פרוסת שום, מלח או משחה בין גוף המטופל לבין המוקסה.
מעין חלופה מודרנית לטיפול המסורתי. מדובר במקלות מוקסה שחורים נטולי ריח גם בבעירתם המיועדים לאותן מטרות של מוקסה סטיק. מניסיון: האפקט התרפויטי, הן מבחינת הסינדרום של המטופל והן מבחינה רגשית ומרגיעה לא מהווה תחליף לטיפול עם מוקסה סטיק מקורי.

מוקסה ללא עשןמיני מוקסה

פתרון מודרני נוח ויעיל המיוצר בסין וביפן. מדובר בגלילים קטנים של מוקסה מקורית דחוסה המודבקים על גבי משטח קטן שתחתיתו דביקה. את המיני מוקסה מצמיד המטפל על נקודות אקופונקטורה ונקודות כאב ומדליק אותן באמצעות קטורת מיוחדת (אקבני). כשבעירת המוקסה מסתיימת או כשמטופל מדווח כי הנקודה חמה לו מדיי, מסירים ממנו בזהירות את המיני מוקסה.
מוקסה קיוטשיין למחטים
אלו הם גלילי מוקסה קצרים ועבים ובמרכזם חור המיועד להשחלה על מחטי הדיקור שעל גבי המטופל. מדליקים את המוקסה לאחר מיקומה בקצה המחטים. כך החום חודר בו זמנית עמוקות ובכמה נקודות.

קופסאות מוקסה

אלו הן קופסאות עץ בגדלים משתנים שתחתיתם מוגבהת פנימה ומרושתת. טיפול בקופסאות מוקסה מצוין במצבי קור קיצוני אקוטי או כרוני בפעוטות, מבוגרים וקשישים. מייצבים קופסת מוקסה על המטופל, על גבי הרשת מניחים מוקסה בתפזורת, מדליקים ומכסים. חום נעים ומרגיע מתפשט במטופל ויש רבים שנרדמים.

טייגר וורמר

טייגר וורמר הוא מכשיר חדש יחסית וייחודי לטיפול אפקטיבי בנקודות כאב באזור הפנים ומעולה לסינוסיטיס. זהו מכשיר מתכתי המורכב משני חלקים. לתוך החלק הפנימי מכניסים מקל מוקסה מיוחד למכשיר המחמם את ראש המכשיר.
מומלץ למרוח    באזור הטיפול משחת שיונקו או שמן עיסוי איכותי להחלקה קלה של הטייגר וורמר על העור. משחת שיונקו היפנית המסורתית מהווה שכבת מגן בין העור למוקסה במטרה למנוע כוויות במידת הצורך לטפל בהן. המשחה פופולרית במיוחד בטיפולי מוקסה ישירה. מרכיבים: שעוות דבורים, שמן שומשום והצמחים הסיניים dang gui, zi cao gen.