משמעות השם ביפנית:

指圧 "שי": לחץ, "אצו": אצבע.

מעט היסטוריה

שיאצו  הוא אומנות עיסוי יפנית אך נחשב בטעות לחלק מהרפואה הסינית המסורתית העתיקה, ולא בכדי. שורשיו ומהותו של השיאצו מתייחסים לפילוסופיה ולרפואה הסינית העתיקות שנתגלו לראשונה ביפן באמצע המאה החמישית לספירה, כאשר ספרי הרפואה הסיניים הראשונים הועברו ליפן. אלה כללו מידע מפורט על צמחי מרפא, תרשימי מרידיאנים לדיקור, למוקסה ולטווינא – הפיזיותרפיה הסינית בת אלפי שנים. פילוסופית הרפואה הסינית נספגה ביפן וכדרכם של היפנים, גם כשהם מעתיקים משהו, הם טורחים לשפר את המקור לבלי הכר.

השיאצו "נולד" ביפן כשיטת ריפוי וטיפול ממוסדת לפני כ- 150 שנה. בשנת 1970 פרץ השיאצו את גבולות יפן למערב ואף לישראל, התפשט והפך להיות לאחד הקורסים המובילים בלימודי הרפואה הסינית המסורתית, מכיוון שאת שורשיו והתפתחותו ינק ממנה ועליה בלבד הוא נשען.

איך מתבצע טיפול שיאצו?

שיאצו הוא טיפול במגע מרגיע, מרפא גופנפש ומפנק הנעשה כשהמטופל שוכב על מזרן רחב לבוש בבגדי כותנה נוחים, המטפל נמצא סמוך אליו ומיקומו משתנה סביב המטופל ככל שמתקדם הטיפול. הטיפול מבוצע ע"י לחיצות איטיות וממושכות לאורך המרידיאנים, בנקודות כאב ובאזורי השפעה המתאימים למטופל, מניפולציות ומתיחות איטיות ונעימות תוך התאמה לנשימות המטופל. פעמים רבות נרדם המטופל כשגופו בהרפיה ונשימותיו איטיות ומלאות.

אורך טיפול במבוגרים: כשעה. אורך טיפול בילדים: כחצי שעה.

עקרונות טיפול שיאצו

האבחנה מבוססת על תשאול המטופל כמקובל ברפואה הסינית המסורתית, התבוננות ובדיקה במגע. הרפואה הסינית מבוססת על פילוסופית יין – יאנג, שבבסיסה ההנחה שבטבע פועלים כוחות מנוגדים

המשלימים זה את זה להם קראו הסינים "יין – יאנג". יין מייצג את אלמנטים עמוקים, פנימיים, חשוכים, נוזליים וקרים, לעומת יאנג המייצג אלמנטים גבוהים, חיצוניים, מוארים, אנרגטיים וחמים. הפרה כלשהי באיזון בגוף בין מערכות ותהליכים ייניים לבין יאנגיים עלולים לגרום למצב חולי ולקשיים רגשיים – נפשיים.

האינטראקציה בין הכוחות המנוגדים של יין ויאנג מייצרת זרימה, חיוניות ותנועה. לכוח חיים זה קוראים הסינים: צ'י. במערב, המילה המתורגמת הקרובה ביותר לצ'י היא אנרגיה, אך זו מצמצמת את המשמעות העמוקה והרחבה של המושג "צ'י". אנרגיה זו זורמת במערכת מסועפת של מרידיאנים (ערוצי זרימת אנרגיה) וכשהיא מאוזנת ויש איזון בין היין ליאנג בגופנפש, הדבר מעיד על בריאות מיטבית.

כיצד מופר האיזון בגופנו?

הפרת איזון הצ´י ויחסי היין – יאנג בגוף עלולה לקרות במצבים רבים ומגוונים: מצבי חסר, מצבי עודף, מצבי סטגנציה ותקיעות הן במישור פיזי והן במישור נפשי. דוגמאות: התמודדות כרונית ומתישה עם מחלה עלולה להוביל לחולשה ולחסר צ'י. בתאונה בה איבד הנפגע דם רב או ווסת או לידה אינטנסיביות עלול להיווצר מצב של חסר יין כתוצאה מחסר דם. הצטברות עודף צ´י באזורים שונים בגוף שיבואו לידי ביטוי באזורים מתוחים, חסרי גמישות, נוקשים ולפעמים בולטים יחסית לגוף. סטגנציה של חסר או עודף, כגון: עצירות, בצקות, כעס מודחק.

מצבי חסר, עודף וסטגנציה יכולים לבוא לידי ביטוי הן ברמה הפיזית והן ברמה הנפשית של הטיפול. פעמים רבות התסמינים הפיזיים מצביעים על תסמינים רגשיים – נפשיים. מטפל שיאצו מיומן מאתר אזורי חסר ועודף בגוף ומכוון את הטיפול לוויסות הצ'י ואיזון היין – יאנג בגוף. הצ'י אמור לזרום בכיוונים מסוימים במרדיאנים. יש מצבים בהם הצ'י 'מורד' וזורם נגד הכיוון הטבעי שלו.

דוגמאות: צרבות, בחילה, הקאה, התעטשות, התפרצויות כעסים ואלימות בלתי נשלטים. הכוח המשמר ומעניק עוגן לצ'י הוא היין בגוף, אותם כוח עמוק ומורכב. מחסור במערכת היינית עלול לגרום לביטוי מוגזם של המערכת היאנגית.

מצב נוסף העלול לנבוע מהפרת האיזון בין היין ליאנג באדם הוא 'חסר דם'. לא מדובר באנמיה אלא בתסמינים המזכירים אותה: רגישות לקור, אין ברק בעיניים, סחרחורת, חולשה, חיוורון, קול חלש ורגישות יתר נפשית.

במהלך הטיפול המטפל מתייחס לאבחנה שלו ובהתאמה: בחסר צ´י – למלא ולחזק, בעודף – לפזר, בסטגנציה – לפתוח את ערוץ האנרגיה ובצ'י מורד יש לווסת את כיוון זרימת הצ´י.

שיאצו – הצגת מגוון שיטות טיפול

נאמיקושי

נאמיקושי נחשב למחדש שפת השיאצו ביפן. הוא שילב טכניקות סיניות מקובלות עם עקרונות מהפיזיותרפיה, האורתופדיה והכירופרקטיקה. שיטת נמיקושי מבוססת על לחיצות עם אצבעות ואגודלים לאורך מסלולי המרידיאנים ובנקודות טצובו (ראה ערך) משמעותיות בגוף. שיטת נמיקושי טובה לחיזוק הגוף ובמצבי חסר.

מצונאגה

מצונאגה שילב בין שיטת נאמיקושי ובין התפיסה היפאנית של הזן ויצר את הבסיס לשיטת הזן-שיאצו. בטיפול לפי מצונאגה מתמקדים בערוצי האנרגיה ופחות בלחיצות על נקודות. משיטה זו התפתחו תת שיטות רבות כמו "קיו שיאצו" – טכניקה החושפת את ערוצי האנרגיה אל הפריפריה ומאפשרת כניסה לתוך אזורי החסר. שיטות אלה יעילות לחיזוק חסר צ´י.

סוטאי שיאצו

טכניקת טיפול ביו-מכאנית המבוססת על תרגילים ומניפולציות במטרה לתקן את עבודת שרירי ומפרקי הגוף.