האם יש בסין שפעת? כיצד מתכוננים הסינים לקראת החורף? ואיך הם מתמודדים עם הגשמים, הלחות והקור העז? האם הסינים מצטננים ומתעטשים כמונו? במחלות החורף רופא מערבי מאבחן שהגורם למחלה נובע מווירוס או חיידק ורושם לנו תרופות ואנטיביוטיקה לרוב. איך נוהג הרופא הסיני?
בסין אין בכלל מחלה בשם "שפעת". ההתייחסות לתסמיני שפעת, התקררות וכל מחלות דרכי הנשימה שונה במהותה ברפואה הסינית המסורתית (TCM) מהמקובל ברפואה המערבית.
הרפואה הסינית המסורתית התפתחה לפני אלפי שנים על-ידי חכמי סין הקדמונים אשר התבוננו בטבע, באדם ובאינטראקציה ביניהם וחיפשו דרכים למניעת מחלות ושמירת ההרמוניה בין האדם לטבע. הם פיתחו שיטות אבחנה מבדלת לאיתור מצבי מחלה ושיטות טיפול כדי למצוא מרפא לאלתר לחולי.
על-פי הרפואה המערבית האטיולוגיה למרבית מחלות החורף, כגון: שפעת, הצטננות, לרינגיטיס וכיו"ב היא הדבקה מחיידק או וירוס. מעניין כי למרות שהרפואה הסינית המסורתית אינה מתייחסת לחיידקים או לווירוסים כמקובל במערב, במשך אלפי שנים היא מטפלת בהצלחה יתרה במחלות נשימתיות, עוריות ופנימיות שסיבתן חיידקית, בקטריאלית או ויראלית.
אבחון על פי הרפואה הסינית
בארגז הכלים של רופא סיני מגוון שיטות אבחון המסייעות לו להגיע לאבחנה מבדלת ולבחור טיפול הולם למטופליו (קרא הרחבה בבלוג שלי: אבחון רפואי על-פי הרפואה הסינית), למשל: אבחון לפי שמונת העקרונות: חיצוני – פנימי; עודף – חוסר; קור – חום; יין – יאנג.
אבחנת הצ'י: לכל יצור בטבע יש צ'י (אנרגיה) המשתנה תדיר לפי מצבו הרפואי. גם לטבע, לסביבה ולתזונה שלנו יש צ'י המשפיע עלינו לטובה או חלילה לרעה. צ'י המשפיע לרעה על האדם נקרא: "צ'י פתוגני" חיצוני או פנימי (מתזונה, תרופות וצמחים). צ'י פתוגני חיצוני מסווג לשש קטגוריות: קור, חום, רוח, יובש, לחות, חום קיץ (קיצוני). ישנם מגוון שילובים בין הקטגוריות. כדי להתייחס למחלות החורף נתמקד במיוחד בשילובים: רוח קרה, רוח חמה, קור ולחות.
למערכת החיסון ברפואה הסינית קוראים "צ'י מגן" (Wei Chi) ותפקידה להגן עלינו, להילחם ולהדוף פתוגנים חיצוניים המנסים לחדור לגופנו. אם פתוגן חיצוני מצליח לגבור על הצ'י המגן הוא חודר לגוף, משבש את האיזון העדין ומחולל מחלה.
רוח קרה
רוח קרה חודרת לגוף בעיקר מאזור העורף והגב העליון. תסמיני שפעת והצטננות מהווים שלב ראשוני בחדירת פתוגן חיצוני מסוג רוח קרה, כגון: רתיעה מקור ורוח, נזלת לבנה שקופה, דופק איטי וצף המורגש בקלות על פני העור.
כשהגוף חזק מאותו פתוגן הוא יצליח לסלק אותו החוצה בתוך שעות עד כמה ימים. כשהגוף חלש הפתוגן עלול לחדור עמוק יותר ולאחר שמסתמנת החלמה מאותה שפעת עם הזמן עלולים להופיע תסמיני מחלה חדשים שנובעים משפעת שלא טופלה נכון. וכך, שפעת אקוטית עלולה להתפתח לסינדרום כרוני שהטיפול בו ממושך ומורכב יותר.
שפעת שחדרה לרבדים עמוקים יותר בגוף תוביל למצבי חולי שונים ופגיעה במערכות נוספות. שפעת שחדרה למערכת העיכול עלולה לגרום לכאבי בטן, שלשולים, נפיחות ומגרנות. שפעת שחדרה עמוק יותר למערכת הנשימה עלולה לגרום לאסטמה, סחרחורות, כאבי אוזניים ועוד.
רוח חמה חודרת לגופנו לרוב מהאף והפה. רוח קרה ולחה חודרת לפלג הגוף העליון, לבטן, גב תחתון וקצות הגפיים. בחדירת רוח חמה הנזלת צהובה-ירוקה וסמיכה, יש רתיעה מרוח, אי סבילות לחום ודופק מהיר וצף. מעורבות לחות מאטה את תהליך הריפוי ומלווה בתחושת כבדות, נפיחות, תיאבון ירוד ודופק 'מתגלגל' ועמוק.
מטרת הטיפול תהיה סילוק הפתוגן החיצוני מתוך הגוף החוצה תוך גרימת הזעה, חיזוק ואיזון הגוף באמצעות שילוב שיטות טיפול מהרפואה הסינית בהתאם למצב המטופל: דיקור סיני, טווינה, שיאצו, מוקסה, כוסות רוח, גוואשה, תזונה, צמחי מרפא ותבלינים.
אבחנה מבדלת קריטית להצלחת הטיפול. במצבי קור חשוב לחמם ולגרום להזעה. במצבי חום חשוב לקרר ולגרום להזעה, במצבי לחות חשוב לחמם, לחזק ולהניע.
סיפור אישי
כשהייתי ילדה לא זכיתי להישאר בבית בגלל שפעת או הצטננות. האם לא חליתי ככל הילדים? חליתי, אך בזכות טיפול מיוחד שקיבלתי מהוריי החלמתי במהלך הלילה. למחרת, גם אם ירושלים הייתה מושלגת, הלכתי בריאה לביה"ס. סקרנים לדעת מהו אותו טיפול קסם? הנה הוא לפניכם:
אמי חיממה על אש נמוכה שמן זית עם עלי צמח פיגם רוטה ("שדאב" בתימנית, Rue, Ruta Graveolens) ובזהירות העבירה את הקערה לאבי. עם השמן היו אבי או אמי מעסים את פלג הגוף העליון משני צדיו והעורף, מורחים עליי ערק, מכסים ברצועות צמר גפן שכיסו את מרכז הגב והבטן והלבישו אותי בגופיית פלנל ופיג'מה. לפני שהספקתי להתלונן על ריח הערק אמי נתנה לי כוס מיץ תפוזים טרי וטעיייים וכיסתה אותי היטב בשמיכה. בבוקר הייתי מתעוררת לאחר שינה עמוקה, מופתעת למגע הגופייה הלחה (והריחנית…), בריאה לחלוטין ומלאת מרץ. מיד החלפתי בגדים, אכלתי ארוחת בוקר בריאה והלכתי לביה"ס.
מעבר לאהבה, הטיפול שקיבלתי היה נפלא מכיוון שבמצב של רוח קרה חשוב לחמם, להניע, לאפשר מנוחה ולגרום להזעה. תוספת ויטמין C טרי חיזקה את מערכת החיסון שלי וזירזה החלמה. פיגם רוטה הוא צמח בעל תכונות ריפוי רבות ומצוין לטיפול בשפעת מכיוון שהוא ממריץ, מחמם ומניע את הצ'י.
טיפים לטיפול ביתי בשפעת
- לחמם את הגוף: עיסוי עם פיגם רוטה, הימנעות ממאכלים קרים, מקלחת חמה על פלג הגוף העליון, חימום העורף, הגרון והחזה בצעיף, כרית חמה, ביגוד מתאים, גרביים וכיו"ב.
- עיסוי בשמנים ארומתיים כמו לבנדר, פלפל שחור, ארז, אורן, מנטה, ועוד.
- מרק עוף (רצוי אורגני) עם שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, ג'ינג'ר, כורכום ו/או שורש כורכום, מעט פלפל שחור, דלעת ואיזה ירק שאתם אוהבים
- הרבה תה, אפשר עם דבש, פרוסות ג'ינג'ר, מקלות קינמון, נענע, מנטה, קמומיל – לבחירתכם.
- תה עם כפית גדושה זרעי כוסברה טחונים טרי – מעולה ביום-יומיים הראשונים
- מנוחה והתכרבלות בשמיכה. רצוי להימנע מעבודה, מלחצים ופעילות גופנית מאומצת
- גרגור מים חמימים ומלח (מרכך את הליחה), או עם אבקת סודה לשתייה.
- שמן זית, לימון, בצל ושום מיטיבים עם הגרון. לקלוף 3-4 שיני שום, לחתוך לחצאים, לאדות במים או בקלות בשמן, לקרר, ללעוס ולבלוע לפני הארוחה ולפני השינה על קיבה ריקה.
- לחתוך פרוסות בצל, להשרות ליממה ב- 2 כפות דבש, לשתות את הנוזלים שבכוס.
- כשהגרון יבש ומציק ניתן להשרות זרעי פשתן במים ולשתות
- ויטמין C – אפשר עד 2,500 ליום כשחולים
- שפעת גובה מחיר גבוה משנה לשנה. לכן, אני ממליצה על חיסון לפני פרוץ המגפה הבאה, במיוחד לקשישים, תינוקות וילדים שמערכת החיסון שלהם חלשה.
סיכום
טיפול משולב ברפואה סינית מעולה ל"שחרור חיצון", קרי: ניקוי הגוף מפתוגן שחדר לתוכו ויצר חולי, וכן לזירוז החלמה ולמניעת חדירת הפתוגן למערכות נוספות בגוף. הרפואה הסינית יעילה מאוד בטיפול במצבים דלקתיים, בכאב ובמופעים אקוטיים כמו שפעת והתקררות. צמחי מרפא סיניים ופורמולות קלאסיות נהדרות בטיפול בשפעת ואף במניעתה. בסין טיפול בצמחי מרפא, דיקור, מוקסה וגוואשה הם חלק אינטגרלי מחיי היומיום והמודעות לתזונה סינית מסורתית גבוהה.
בתזונה הסינית המסורתית נותנים דגש על מאפייני מזונות ותבלינים. ישנם מאכלים מחממים ויש מקררים, יש המניעים ויש המרגיעים, יש מחזקים איברים מסוימים ויש מכייחים ומעוררים. ההמלצות לכל מטופל תהיינה בהתאם לסינדרום שלו ולאבחנה מבדלת. שילוב שיטות ריפוי נוספות מן הרפואה המשלימה והנטורופתיה, כגון: נרות הופי, ארומתרפיה ועיסוי קונכיות חמות מעצימות את האפקט הטיפולי ומעודדות את הגוף לרפא את עצמו מהפנים החוצה.
שימרו על עצמכם וחורף נעים.
שלכם באהבה,
קרן אור קרני